Selecteer een pagina


Na afloop van NK Tafeltennis 2019 kon Kim Vermaas een wens op haar verlanglijstje doorstrepen: de titel in het enkelspel. Na kampioenschappen in het dubbelspel en het gemengd dubbelspel was ze vorig jaar voor het eerst de beste in de belangrijkste categorie en nu wacht haar een nieuwe uitdaging: die titel prolongeren op het NK Tafeltennis 2020.

Britt Eerland en Kim Vermaas speelden vorig seizoen op de finaledag van het NK een fantastische eindstrijd van het vrouwenenkelspel. Enigszins verrassend versloeg Vermaas haar maatje in een zenuwslopende wedstrijd uiteindelijk met 4-3 in een duel die als reclame kon worden gezien voor het tafeltennis. Hierdoor won de speelster van Scylla tot haar grote vreugde voor het eerst een individuele NK-titel. “Wat er ook gebeurt op het komende NK, die prijs pakt niemand me meer af”, zegt Vermaas nu over die winstpartij. “Maar natuurlijk ben ik ook gretig: ik wel méér prijzen winnen.”

Eerste geplaatst
Op het NK 2020 is Kim Vermaas als eerste geplaatst. Dat komt uiteraard door haar glorieuze overwinning van vorig jaar. Daarnaast is het helaas zo dat Britt Eerland en Li Jie, haar maatjes in de Nederlandse ploeg van TeamNL, schitteren door afwezigheid op het NK. Li Jie is geblesseerd geraakt op het Olympisch Kwalificatietoernooi in Portugal en Britt Eerland heeft andere prioriteiten. Ze heeft nog kans om zich individueel te plaatsen voor de Olympische Spelen en vliegt zondag voor een toernooi naar Qatar. “Ze hebben beiden een logische reden om niet mee te doen. Ik snap dat mensen me nu als de grote titelfavoriet zien, maar er is genoeg concurrentie”, stelt Vermaas. “Shuo Han Men is voor mij een hele lastige tegenstander en ook Sanne de Hoop en Emine Ernst zijn serieuze kanshebbers voor de titel. Er zijn sowieso veel talentvolle meiden, ik ben benieuwd hoe zij zich gaan ontwikkelen.”

Gemengd dubbelspel
In het gemengd dubbelspel is Kim Vermaas al jaren niet te verslaan. Samen met Rajko Gommers won ze de titels van 2017 tot en met 2019. Wat is hun geheim? “Sowieso is het erg fijn om met een linkshandige speler te dubbelen”, zegt Vermaas. “Daarnaast ken ik Rajko al erg lang. We zijn goed bevriend, weten wat we aan elkaar hebben en zijn op elkaar ingespeeld. We zijn moeilijk te verslaan en denk dat we ook dit jaar weer een goede kans maken.”

Hoe bereidt de Nederlands kampioene zich eigenlijk voor op het NK? “Door bewust niet te veel te trainen”, zegt Vermaas. “Ik train wel elke dag, maar ik wil een beetje relaxed toeleven naar het NK. Er staat sowieso extra druk op me omdat ik de regerend kampioen ben, dus ik wil ontspannen toeleven naar het toernooi.” Verdiept Vermaas zich intensief in haar tegenstanders? Dat is volgens haar niet echt nodig. “De tafeltenniswereld is niet heel groot, ik ken mijn tegenstanders goed. Hopelijk kan ik ze weer allemaal verslaan.”