Selecteer een pagina

Er zijn spelers die in drie verschillende categorieën om de prijzen strijden op het NK Tafeltennis 2020. Mogelijk hebben zij een druk schema dus in Zwolle en dat geldt ook voor Rick Pouwels. De 29-jarige trainer begeleidt op het NK Tafeltennis 2020 namelijk meerdere spelers en speelsters.

Rick Pouwels is wekelijks zo’n 25 tot 30 uur per week bezig met tafeltennis. De Limburger traint bijvoorbeeld de jeugd van zijn club Red Stars Venray. Ook traint hij met para-international Gerald van Grunsven en begeleidde hij de week voorafgaand aan het NK tijdens de ITTF Swedish Open individuele talenten zoals Lode Hulshof, Milo de Boer, Barry Berben, Tim Gras, Floris ZuhrMuhlen en Kas van Oost. Laatstgenoemde begeleidt hij intensief tijdens zijn nog prille loopbaan. De gediplomeerde Tafeltennis 4 trainer staat doordeweeks veel achter de tafel en reist in de weekenden regelmatig naar toernooien om zijn spelers bij te staan. “Als trainer bouw je een band op met je spelers en speelsters. Als de juiste onderlinge klik er is, kun je samen mooie dingen bereiken. Dat is zo mooi aan het trainerschap”, zegt hij.

Kansen van ‘zijn’ spelers
Het NK is een event dat Pouwels al heel lang met veel plezier bezoekt. Niet als speler (“Ik was geen natuurtalent”) maar wel als supporter en later dus als coach. “De tafeltenniswereld is niet heel groot en het is leuk dat je enorm veel bekenden tegenkomt in Zwolle. De accommodatie is top en de sfeer erg goed. Al jarenlang organiseer ik het NTTB Zomerkamp en ik kom ook jaarlijks voormalig deelnemers tegen, erg leuk.” De Limburger coacht in Landstede enkelspelers Kas van Oost en Amber van de Velde en het mixed-dubbelkoppel Amber van de Velde en Dicky de Jong. Hoe schat de trainer de kansen in van zijn spelers en speelsters? “Ik hoop dat ik een druk NK krijgt”, grinnikt hij. “Kas kan een gevaarlijke outsider zijn en Amber kan ook erg goed tafeltennissen. Op het sterk bezette toernooi is ze wel gebaat bij een gunstige loting. Dicky en Amber zijn goed op elkaar ingespeeld en moeilijk te verslaan en ik ben ook benieuwd hoe Kas Van Oost en Milo de Boer het samen gaan doen in het dubbelspel Dat duo neem ik namelijk ook onder mijn hoede.”

De rol van coach
Bijna elke deelnemer aan het NK brengt een persoonlijke coach mee naar Zwolle, vaak gewapend met camera en statief. Hoe groot is de invloed van de begeleiders op de spelers en speelsters tijdens wedstrijden? “Vrij groot”, zo stelt Pouwels. “Je kunt vanuit een perfecte positie de wedstrijd analyseren. Een time-out op een beslissend moment kan wonderen doen. Bovendien mag je tegenwoordig ook tussen elk punt door ‘iets’ roepen. Ook help je spelers ook al in de voorbereiding op de duels met analyses. De spelers en speelsters kennen elkaar onderling vrij goed. Er zullen weinig geheimen zijn op het NK, sommige details kunnen het verschil maken tussen winst en verlies.”