Ledenwerving

Tafeltennis is een prachtige sport, dus natuurlijk willen we dat zo veel mogelijk mensen lid worden en blijven van onze verenigingen. Maar hoe kun je dat realiseren? Op deze pagina bieden we praktische informatie over ledenwerving met doorverwijzingen naar handige informatie van onder meer de landelijke NTTB-site en andere verenigingen. Enkele elementen die een rol spelen bij dit onderwerp:

Een goedlopende vereniging trekt meer leden
Is er een actief bestuur, zijn de financiën op orde, is de kantine netjes en gastvrij? Allemaal zaken die een rol spelen als een geïnteresseerde voor het eerst uw club binnenstapt.

Bied voldoende faciliteiten
Hebben leden voldoende gelegenheid om te trainen naast de competitie? Is er een goede trainer? Is er voldoende aandacht voor recreanten? Als u voorziet in de wensen van uiteenlopende tafeltennisliefhebbers, zult u ook meer mensen trekken.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst
Sporten waarmee je in je kindertijd kennismaakt, spelen vaak een rol in je sportcarrière in je verdere leven. Een jeugdafdeling zorgt voor extra aanwas, en een deel van de jeugdleden zal uiteindelijk ook de overstap naar de senioren maken. Via de jeugd ontstaat bovendien mond-tot-mondreclame, niet alleen voor nieuwe jeugdleden maar ook bijvoorbeeld voor ouders die bij recreanten gaan spelen. Daarom kan het ook interessant zijn om een scholierentoernooi (zoals het Kindertafeltennisfeest) te organiseren. Het levert altijd enkele leden op, is het niet nu dan over een paar jaar.

Zorg voor communicatie
Laat zien wat er op uw vereniging gebeurt. Met een goede website, een Facebookpagina, persberichten, deelname aan lokale evenementen zoals informatiemarkten et cetera. Deze middelen kunnen nieuwe leden trekken, maar versterken daarnaast de sfeer in de vereniging. Mensen voelen zich meer betrokken (en blijven dus lid) als ze bijvoorbeeld via Facebook op de hoogte gehouden worden van goede prestaties van hun clubgenoten.

Plezier staat voorop
Tafeltennis is leuk, of je het nu als spelletje speelt of als serieuze sport. Iedereen heeft het wel eens gedaan. Dat overbrengen op anderen is belangrijk. Een goede trainer kan dat. Een enthousiaste voorzitter ook. Of wat dacht je van die gemotiveerde, trotse ouder? Verenigingen waar plezier uitgedragen wordt, zijn een genot om te bezoeken, om tegen te spelen, om lid van te zijn. Prestatie kan plezierverhogend werken; prestatie zonder plezier is vaak een kort leven beschoren.