Regelmatig komen bij de afdeling protesten en opmerkingen binnen die heel eenvoudig zijn te beantwoorden (of afwijzen) met een verwijzing naar de reglementen. Wij moeten constateren dat veel verenigingsfunctionarissen (maar ook spelers en ouders) de spelregels niet goed genoeg kennen. Dit kan ook effect hebben op wedstrijden, maar dat zien of horen we natuurlijk niet.

Naast het halen van het spelregelbewijs via tafeltennismasterz.nl (voor de jeugd een verplichting), is het erg verstandig als een vereniging ook een arbitragecoördinator heeft.

De arbitragecoördinator van de vereniging is essentieel om er voor te zorgen dat alle leden over voldoende spelregelkennis beschikken. Hij/zij zorgt er ook voor dat de verenigingsscheidsrechters worden opgeleid, ondersteund en begeleid. Dit gebeurt allemaal op de vereniging maar ook buiten de vereniging zijn er diverse mogelijkheden om scheidsrechters te ondersteunen. Lees hier meer over de ondersteuningsmogelijkheden.

Daarnaast, met een arbitragecoördinator hebben verenigingen de mogelijkheid om zelf te monitoren welke leden het spelregelbewijs hebben behaald.

Een arbitragecoördinator heeft bij voorkeur natuurlijk een goed gevoel voor spelregels, maar is vooral overtuigd van het feit dat het kennen van de spelregels en het goed scheidsrechteren belangrijk is voor het lekker spelen van potjes tafeltennis. Met goede kennis is immers alles helder en kunnen er eigenlijk geen discussies ontstaan.

Op dit moment hebben maar 19 verenigingen in West een arbitragecoördinator in NAS geregistreerd staan en 77 verenigingen niet. Dat wil niet zeggen dat ze er geen hebben, maar het geeft wel een idee.

Als u nog geen arbitragecoördinator heeft, bespreek het eens in de vereniging. De inzet hoeft niet zo groot te zijn, het effect is dat wel. Zeker als u jeugd heeft kan het hen enorm helpen.