Tafeltennis Op Zuid: een vereniging voor iedereen. Sluit jij ook aan?

Is er een stadsdeel van 250.000 mensen in Nederland zonder een tafeltennisvereniging? Is er een gebied met zoveel talent dat in het verleden zoveel topsporters kon voortbrengen? Rotterdam Zuid is die plek!

Tafeltennis moet weer tot leven kunnen komen. Ik, Frans Copini, woon sinds kort in de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid en wilde graag tafeltennissen bij een vereniging. Die is hier dus niet, terwijl Alexandria in de wijk Prinsenland (Rotterdam-Noord) helemaal vol zit. Er zijn vast goede verklaringen waarom er geen tafeltennis meer wordt gespeeld maar er zijn óók goede redenen om dat te herstellen. Ik zoek medestanders die de handen uit de mouwen willen steken en samen een plan willen maken om een duurzame vereniging op te richten: Tafeltennis op Zuid (TOZ). Ik zoek (mede)bestuurders, trainers, spelers, sponsors en natuurlijk accommodatie.

Waarom tafeltennis?
Iedereen heeft wel eens geprobeerd een balletje te slaan omdat het een sport is die makkelijk te starten is. Het is een sport die weinig blessures oplevert, die tot op hoge leeftijd gespeeld kan worden en ook nog eens heel weinig kost. En ja, het is niet een sport die heel veel toeschouwers trekt, dus daar moeten we het niet van hebben. Wereldwijd is het echter wel een grote sport: er is niet één sport met meer nationale bondsorganisaties dan tafeltennis! Wat ook maar weinig mensen weten is dat tafeltennis ook erg gezond is voor de conditie van je hersenen. Je concentratievermogen wordt groter en ook je eventuele Alzheimer toekomst wordt langer uitgesteld. Tenslotte is het ook een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Voor jong en oud, man en vrouw van alle culturen.

Geen taal barrière en geen aanraking
Tafeltennis vraagt niet om een gesprek dus mensen die verschillende talen spreken kunnen toch met elkaar spelen. Je speelt met een respectabele afstand tot elkaar dus verschillende culturen kunnen aan tafel komen…..

Voorlopig plan
Uitgangspunten Tafeltennis Op Zuid voor iedereen:
1. Tafeltennis moet door iedereen zo laagdrempelig mogelijk gespeeld kunnen worden.
2. Hoe meer plezier je eraan beleefd, hoe vaker je moet kunnen spelen met iemand van jouw
niveau.
3. Er moet zeker in ieder parkje een permanente tafeltennisvoorziening (zie foto) komen, dus in iedere wijk. Die willen we voor de spelers kosteloos plaatsen.
4. Via de Schoolsportvereniging moeten basisscholen Op Zuid kennis kunnen maken met tafeltennis. Dat betekent in iedere deelnemende school een opklapbare tafeltennistafel die in de sportzaal van de school of in een andere geschikte ruimte
gebruikt kan worden. Er moet dan een trainer beschikbaar zijn. Voor de trainers en tafels moet financiering worden gevonden. Deze voorziening moet voor de spelers kosteloos zijn.
5. In samenwerking met Sportspullenbank Rotterdam willen we demonstraties en workshops verzorgen in winkelcentra, bij evenementen en bedrijven. Via deze bank hebben we inmiddels al twee tafels gekregen alsmede voldoende sport-poloshirts (van TTV Alexandria) om de eerste spelers te voorzien.
6. Enthousiaste spelers die er klaar voor zijn om in clubverband verder te groeien kunnen lid worden van TOZ (Tafeltennis Op Zuid)
Rotterdam. Vanaf dit niveau moeten spelers bijdragen aan de kosten, maar kunnen ze ook vaker spelen en zelfs getraind worden en deelnemen aan competities.

Hoe dan?
Het plan is voorgelegd aan onder meer Rotterdam Sportsupport, de Nederlandse TafeltennisBond, aan TTV Alexandria ‘66 (de grootste tafeltennisclub van Rotterdam). De organisaties zijn allen bereid om mee te werken aan de realisatie van TOZ. Dit zijn de stappen die nu gezet moeten worden:
1. Voor de ontwikkeling van een vereniging zoek ik een team van mensen die zin hebben om dit mee te realiseren. Ik zoek mensen uit verschillende hoeken van de samenleving, want ik beoog een vereniging voor iedereen, dus jong en oud, rijk en arm en met netwerken in vele onderdelen van onze samenleving. Het liefst dus iemand uit de wereld van de Chinese samenleving in Nederland en zo ook de Turkse, Surinaamse, Marokkaanse gemeenschappen en alle andere gemeenschappen die zin hebben om verbindend te sporten. Geen uitsluiting dus.
2. Met dit Team TOZ werken we de verschillende plannen uit passen plannen met nieuwe inzichten, zoeken financiers voor de start en komen we in actie.
3. In samenwerking met Rotterdam Sportsupport vinden we sportaccommodatie waarin de vereniging kan starten met 6 tafels, een trainer en de eerste 10 tot 20 leden.

Waar dan?
Het Huis op Zuid aan de Laan op Zuid/Paul Krugerstraat, dat mogelijk al in 2023 wordt opgeleverd, zou de nieuwe clubfaciliteit van Team TOZ met maximaal 12 tafels moeten kunnen huisvesten. Hier worden al gesprekken over gevoerd. In de tussentijd zoeken wij een tijdelijke oplossing in bijvoorbeeld de Sporthal Afrikaanderplein en kijken ook naar alternatieven.

Doe je mee met het startteam TOZ?
Heb je zin om Tafeltennis op Zuid tot een succes te maken? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar tozrotterdam@gmail.com of te bellen naar 06 51 27 97 06 (Frans M. Copini). Alle hulp is welkom: van bestuurlijk en sportief tot ondersteunend met activiteiten of sponsoring.